Opinia jakoby wytrącający się kamień w czasie gotowanie świadczył o złej jakości wody to szkodliwy stereotyp.
Naszym zdaniem warto jest zachować wapń i magnez w wodzie i pić ją przede wszystkim bez przegotowania. Pierwiastki te pełnią bardzo ważne funkcje w organizmie i wg niektórych badań są lepiej przyswajalne właśnie z wody niż z żywności. Zdecydowana większość wodociągów w Polsce dostarcza wodę średnio twardą o zawartości 200-350 CaCO3 i jest to dobra wiadomość dla naszego zdrowia. Wykazano, że na terenach, gdzie woda jest miękka (pokłady wodonośne znajdują się w miejscach występowania skał pochodzenia wulkanicznego, nie osadowego, wapiennego) występują niedobory wapnia i magnezu prowadzące do istotnie większego ryzyka zapadania ludzi na choroby serca.
Twardość wody – cecha wody, będąca funkcją stężenia kationów wapnia (Ca2+) i magnezu (Mg2+) oraz opcjonalnie żelaza(II) (Fe2+) i manganu(II) (Mn2+)[1].
Twardość wody | mval/l | mg CaCO3 /l | °dH | [mmol/l] |
Woda bardzo miękka | < 2 | < 100 | < 5,6 | < 1 |
Woda miękka | 2–4 | 100–200 | 5,6–11,2 | 1–2 |
Woda średnio twarda | 4–7 | 200–350 | 11,2–19,6 | 2–3,5 |
Woda twarda | 7–11 | 350–550 | 19,6–30,8 | 3,5–5,5 |
Woda bardzo twarda | > 11 | > 550 | > 30,8 | > 5,5 |
Źródło: Wikipedia
- Zmiękczanie:
- Złoża jonowymienne; proces polega na wymianie jonów Ca (wapń) na Na (sód); ogólna mineralizacja wody zmienia się tylko w niewielkim stopniu; złoże należy regenerować za pomocą roztworu wodnego soli kuchennej (NaCl).
- Filtry z polifosforanem sodu; w tym przypadku nie dochodzi do zmiany twardości wody a jedynie do zapobiegania osadzania się tzw. kamienia kotłowego (osadów wapiennych) na ściankach naczyń w czasie podgrzewania lub gotowania wody. Polifosforan sodu, zwany również polifosfatem jest stosowany w przemyśle spożywczym jako emulgator i stabilizator i oznaczany jest symbolem E245.
- Zmiękczanie wody może odbywać się także przez nanofiltrację lub odwróconą osmozę przy czym w procesach tych można uzyskać dowolną wartość twardości przez zmieszanie wody odmineralizowanej z wodą surową w odpowiedniej proporcji. W wyniku działania odwróconej osmozy powstaje czysty związek chemiczny H2O dlatego taką wodę wzbogaca się wtórnie w związki wapnia i magnezu. Picie destylowanej wody może bowiem prowadzić do wypłukiwania z organizmu tych ważnych dla jego funkcjonowania pierwiastków.