Podstawową funkcją dystrybutora jest filtrowanie wody.
Zestaw filtrów obejmuje:filtr mechaniczny, który zatrzymuje cząstki stałe,
filtr węglowy, który usuwa chlor i niektóre metale ciężkie.
Poprawiają one smak i jakość wody.
Na życzenie klienta zestaw filtrów uzupełniamy o flirt zmiękczający lub zapobiegający osadzaniu się kamienia.
Oprócz filtrowania wody dystrybutor podaje ją w preferowany przez konsumenta sposób: schłodzi do temperatury 5-10°C, nasyci dwutlenkiem węgla lub podgrzeje do temperatury ok. 90°C.
Niektóre modele serwują wodę o temperaturze pokojowej.
Woda wodociągowa jest bezpieczna, ponieważ musi spełniać wymagania jakościowe przepisów, a ich przestrzeganie podlega kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej:
Rozporządzenie
Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody
przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dyrektywa
Rady 98/83/WE z 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody
przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dyrektywa
Rady 2013/51/EURATOM z dnia 22 października 2013 r. określającą
wymogi dotyczące ochrony zdrowia ludności w odniesieniu do
substancji promieniotwórczych w wodzie przeznaczonej do spożycia
przez ludzi.
Kontroli
poddawany jest szereg cech wody uwzględniający:
Parametry
organoleptyczne, takie jak barwa, smak, zapach, mętność.
Parametry
chemiczne, w tym zawartość pierwiastków niepożądanych oraz
niektórych związków (np. azotanów, azotynów,
wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych) i substancji
(np. pestycydów).
Parametry
fizykochemiczne, np. ogólny węgiel organiczny, przewodność
elektryczna, utlenialność.
Zawartość
bakterii chorobotwórczych Escherichia coli i enterokoki oraz
bakterii wskaźnikowych, tj. takich które mogą sygnalizować
pojawienie się zanieczyszczenia i wskazać jego potencjalne źródło.
Parametry
radiologiczne dotyczące m. in. aktywności substancji promieniotwórczych.
Naszym zdaniem
warto jest zachować wapń i magnez w wodzie
i pić ją przede
wszystkim bez przegotowania.
Pierwiastki te pełnią bardzo
ważne funkcje w organizmie i wg niektórych badań są lepiej
przyswajalne właśnie z wody niż z żywności. Zdecydowana
większość wodociągów w Polsce dostarcza wodę średnio twardą o
zawartości 200-350 CaCO3 i jest to dobra wiadomość dla
naszego zdrowia. Wykazano, że na terenach, gdzie woda jest miękka
(pokłady wodonośne znajdują się w miejscach występowania skał
pochodzenia wulkanicznego, nie osadowego, wapiennego) występują
niedobory wapnia i magnezu prowadzące do istotnie większego ryzyka
zapadania ludzi na choroby serca.