Niezależnie od tego czy dla firmy czy dla domu dystrybutor filtrujący wodę wodociągową jest dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze warto jest jakość wody wodociągowej trochę poprawić przed spożyciem.
O ile bowiem woda wypływająca ze stacji uzdatniania jest zwykle bardzo dobrej jakości o tyle:
- stan sieci wodociągowych jest różny, woda może wypłukiwać z nich różne cząstki stałe – drobiny węglanu wapnia, rdzy lub innych osadów.
- odpowiedzialność przedsiębiorstw wodociągowych kończy się na liczniku wody w budynku
- do wody dodaje się dwutlenek chloru, co prawda w dość niskich stężeniach ale wszyscy się zapewne zgodzimy, że lepiej jest pić wodę bez tego dodatku.
Po drugie aby zachęcić dorosłych i dzieci do picia wody warto „uatrakcyjnić” jej postać – podać schłodzoną lub nasyconą CO2. Dystrybutor podaje także wodę podgrzaną do temperatury ok 92°C, ale w większości przypadków ta opcja jest niepotrzebna, bowiem w każdym biurze lub domu jest czajnik elektryczny.
Po trzecie system filtrowania wody w porównaniu z innymi sposobami zaopatrzenia w wodę ma cały szereg zalet:
- Nie trzeba dźwigać wody butelkowanej ze sklepu.
- Nie trzeba kontrolować zapasów, zamawiać wody, kontrolować dostaw; pracodawca oszczędza czas swój lub swoich pracowników.
- Woda jest dostępna cały czas; nie istnieje ryzyko wystąpienia braku wody.
- Nie trzeba dźwigać prawie 20-o kilogramowych butli przy zakładaniu na dystrybutor.
- Niepotrzebne jest miejsce na opakowania – pełne i opróżnione lub zużyte; nie ma uciążliwości z segregowaniem i przechowywaniem odpadów/ lub pustych butli.
- Wyeliminowana jest konieczność kontrolowania terminu przydatności do spożycia; woda w opakowaniach wymaga stosowania zasady FIFO („First In, First Out) czyli zużywania wody „najstarszej”.
- Filtry w dystrybutorze działają pod ciśnieniem sieci wodociągowej, dzięki czemu proces filtrowania jest szybki i wydajny; dystrybutor filtrujący wodę wodociągową pozostaje więc stale w gotowości i może podawać przefiltrowaną wodę od razu.
- Woda się nie marnuje, co dość często zdarza się w przypadku wody butelkowanej.