fbpx

Dlaczego warto korzystać z dystrybutora filtrującego? Część I

 

Niezależnie od tego czy dla firmy czy dla domu dystrybutor filtrujący wodę wodociągową jest dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze warto jest jakość wody wodociągowej trochę poprawić przed spożyciem.

O ile bowiem woda wypływająca ze stacji uzdatniania jest zwykle bardzo dobrej jakości o tyle:

  1. stan sieci wodociągowych jest różny, woda może wypłukiwać z nich różne cząstki stałe – drobiny węglanu wapnia, rdzy lub innych osadów.

  2. odpowiedzialność przedsiębiorstw wodociągowych kończy się na liczniku wody w budynku

  3. do wody dodaje się dwutlenek chloru, co prawda w dość niskich stężeniach ale wszyscy się zapewne zgodzimy, że lepiej jest pić wodę bez tego dodatku.

Po drugie aby zachęcić dorosłych i dzieci do picia wody warto „uatrakcyjnić” jej postać – podać schłodzoną lub nasyconą CO2. Dystrybutor podaje także wodę podgrzaną do temperatury ok 92°C, ale w większości przypadków ta opcja jest niepotrzebna, bowiem w każdym biurze lub domu jest czajnik elektryczny.

Po trzecie system filtrowania wody w porównaniu z innymi sposobami zaopatrzenia w wodę ma cały szereg zalet:

  • Nie trzeba dźwigać zgrzewek wody ze sklepu.

  • Nie trzeba dźwigać prawie 20-o kilogramowych butli przy zakładaniu na dystrybutor.

  • Niepotrzebne jest miejsce na opakowania – pełne i opróżnione lub zużyte; nie ma uciążliwości z segregowaniem i przechowywaniem odpadów/ lub pustych butli.

  • Woda jest dostępna cały czas; nie istnieje ryzyko wystąpienia braku wody.

  • Nie trzeba kontrolować zapasów, zamawiać wody, kontrolować dostaw; oszczędzasz czas swój lub swoich pracowników.

  • Wyeliminowana jest konieczność kontrolowania terminu przydatności do spożycia; masz wodę w opakowaniach? - musisz pamiętać o zasadzie FIFO.

  • Filtry w dystrybutorze działają pod ciśnieniem sieci wodociągowej, dzięki czemu proces filtrowania jest szybki i wydajny; dystrybutor filtrujący wodę wodociągową pozostaje więc stale w gotowości i może podawać przefiltrowaną wodę od razu.

  • Jeśli chcesz zachęcać pracowników do picia wody zamiast napojów słodzonych udostępnij ją w atrakcyjnej formie – schłodzoną albo nasyconą CO2.

  • Woda się nie marnuje, co dość często zdarza się w przypadku wody butelkowanej.

  • Nie chcesz zużywać energii bez potrzeby, zrezygnuj z opcji grzania; w każdym biurze jest czajnik od gotowania.